Brojanje posetilaca

ŠTA JE BROJANJE POSETILACA?
Brojanje posetilaca je sa sigurnošću najprimenjenije i najvrednije sredstvo za uspešno vođenje maloprodaje danas. Brojači posetilaca evidentiraju protok ljudi koji dolaze u prodajni objekat, tržne centre i robne kuće – svuda gde možete naći potencijalne mušterije. Evidencija o broju posetilaca će vam pomoći da dostignete najviši nivo efikasnosti i produktivnosti zaposlenih, određenih delova prodavnice, marketinških kampanja i generalne profitabilnosti poslovanja.


IZMERITE SVOJ USPEH! Koliko je uspešna vaša reklama?
Marketing je veoma važno sredstvo u poslovanju, a posebno u oblasti prodajnih delatnosti. Reklame, promocije i kampanje koje vaša kompanija sprovodi u okviru marketinškog plana prvenstveno postoje da privuku nove potencijalne kupce u vaše maloprodajne objekte i time uvećaju obim prodaje. Međutim, da li sa sigurnošću možete reći koje su kampanje i u kojoj meri bile uspešne? Porast ili pad prometa nije uvek izazvan većom ili manjom posetom prodavnicama, već često neki drugi faktori mogu uticati na ove trendove. Pomoću brojača posetilaca ćete uvek biti u mogućnosti da precizno ocenite efekat vaše kampanje. Evidencijom broja posetilaca u vašim prodajnim objektima, kako pre, tako i posle sprovedene medijske kampanje, moći ćete tačno saznati kakav ste efekat postigli. Ukoliko ste ostvarili značajno uvećanu posetu, a vaša prodaja nije ostvarila očekivane rezultate, jasno ćete uočiti da je problem nastao unutar prodavnice. Ukoliko pak nije došlo do željenog efekta u povećanju posete znaćete da problem nije u samom prodajnom objektu, te da tržištu morate pristupiti sa drugačijom marketinškom strategijom.DOSTIGNITE MAKSIMALNU PROFITABILNOST
Ostvarite najviše standarde produktivnosti vašeg osoblja i prodavnice


Jedno od najjednostavnijih načina da povratite investirani novac u najkraćem mogućem roku jeste da dostignete najviše nivoe profitabilnosti u svim segmentima poslovanja prodaje. Već tokom prvog meseca možete napraviti značajne pomake ka dostizanju znatno boljih rezultata. Evidencijom broja posetilaca po satima, danima i nedeljama uvidećete kako tačno vaša prodavnica "diše". Iako ste načelno znali koji period dana, ili koji dan u nedelji donosi veću posetu, sada ćete biti u mogućnosti da imate tačnu i preciznu evidenciju o tome. To vam pruža niz mogućnosti u poboljšanju profitabilnosti vašeg prodajnog objekta. Na taj način procenićete koje je realno najadekvatnije radno vreme vaše prodavnice. Moguće je da ćete uočiti izvesni deo dana kada ne beležite apsolutno nikakvu posetu i da u tom periodu nema smisla da ostvarujete troškove bez priliva. Pomoću iste ove evidencije napravićete i primeren raspored radnog osoblja. Uvidećete da je u izvesnim delovima dana, ili u pojedinim danima u nedelji potrebno više osoblja kako bi se postigli bolji prodajni rezultati, dok će sa druge strane u pojedinim periodima minimalan broj radnika biti dovoljan. Adekvatnom preraspodelom osoblja na osnovu egzaktnih pokazatelja postićićete da svaki član osoblja ostvaruje maksimalne rezultate i krajnji rezultat će biti evidentni rast njihove produktivnosti, a time i krajnje profitabilnosti prodajnog objekta.

OSTVARITE NAJVIŠI NIVO USLUGE
Koliko je osoblje uspešno u prodaji?


Danas više nije dovoljno da su prodavci prisutni u vašim prodavnicama. Mušterije su sve zahtevnije po pitanju usluge i od presudnog značaja za uspeh vašeg prodajnog objekta jeste usluživanje mušterija. Kamere su često skupo i neugodno sredstvo, kako za prodavce, tako i za kupce, a u nekim zapadnim zemljama se smatraju neprihvatljivim. One vam mogu reći šta vaše osoblje radi, ali vam ne mogu dati preciznu predstavu koliko je uspešno u tome što radi. Korišćenjem brojača posetilaca vi ste u mogućnosti da tačno izračunate koliko je vaše osoblje uspešno u svom poslu. Poređenjem broja posetilaca sa brojem izdatih računa dobijate procenat koji govori koliko je potencijalnih kupaca vaše osoblje uspelo da pretvori u mušterije. Ovo je najpouzdaniji metod ocene uspešnosti i primenjuju ga gotovo svi prodajni objekti širom Evrope i sveta.

LOCIRAJTE SLABE KARIKE
Prepoznajte segmente prodaje koji zahtevaju poboljšanje


Ukoliko vaša prodaja ne ostvaruje očekivane rezultate jedini način da to ispravite jeste da prepoznate koji je segment prodaje popustio i da radite na tome da isti unapredite. Pomoću brojača posetilaca ste u mogućnosti da analitički pristupite problemu i uočite da li je u pitanju pad posete prodavnici ili nedovoljno uspešan performans osoblja. Ukoliko je u pitanju slaba poseta znaćete da morate da unapredite marketing, spoljnu komunikaciju sa mušterijama, da napravite privlačniji izlog u prodavnici i slično. Ukoliko je broj kupaca u odnosu na broj posetioca nezadovoljavajuć, vaše osoblje će morati da poradi na pristupu potencijalnim kupcima i na sposobnosti da ih sugestivno pretvori u mušterije. Sa druge strane, ukoliko je broj kupaca u odnosu na posetioce zadovoljavajuć i vaša prodavnica beleži tendenciju rasta posete, moguće je da problem postoji u niskoj prosečnoj prodaji po kupcu. Ovaj pokazatelj dobićete tako što podelite ukupan promet sa brojem izdatih računa. Ukoliko ovaj pokazatelj beleži loše rezultate tj. pad, neophodno je da vaše osoblje poradi na tehnici prodaje, da mušterijama ponudi dodatni artikal, ili atrikal veće vrednosti pri postojećoj kupovini. Brojač posetilaca je jedno malo sredstvo pomoću kojeg možete ostvariti velike rezultate. Prodaja je svojevrsna nauka i trebate joj pristupiti analitički. Ukoliko sve segmente koje smo naveli (poseta, broj mušterija u odnosu na posetioce i prosečna prodaja) unapredite samo za 5%, što je apsolutno dostižno bez ogromnih napora, krajnji rezultat će biti uvećanje prodaje za celih 40%! I ovo nije teorija već matematička činjenica, zahvaljujući kojoj najbolji jesu najbolji.

Budite i vi najbolji!